Składniki (3 porcje):
- 1 filet z indyka
- 100 g groszku cukrowego
- 5 grzybów mun
- 1 szkl. orzechów nerkowca
- 1 szkl. bulionu z kurczaka
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej
Marynata do indyka:
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżek oleju sezamowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
- Fileta z indyka pokrój w paski.
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i wymieszaj z mięsem. Wstaw do lodówki.
- Grzyby mun zalej wrzącą wodą, odcedź po 15 minutach i pokrój w paski.
- Na patelni lub w woku rozgrzej olej, wrzuć groszek cukrowy i grzyby mun. i smaż 5 minut.
- Wyjmij warzywa z patelni i odstaw, a następnie smaż indyka ok. 6 minut.
- Do usmażonego mięsa dodaj z powrotem warzywa oraz orzechy nerkowca.
- W naczyniu wymieszaj bulion z kurczaka, sos hoisin i 2 łyżki mąki kukurydzianej.
- Sos wlej na patelnię i wymieszaj ze wszystkimi składnikami, aż sos stanie się gęsty.
Sposób podania:Indyka z orzechami nerkowca podawaj z makaronem chińskim.