Składniki:
1 ogórek
2 łyżki stołowe soli morskiej
55 ml oleju arachidowego
2 małe, suszone papryczki chilli
2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w zapałki
1 świeża, czerwona papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w zapałki
5 grzybów shitake w plasterkach
75 ml mirinu (japońskiego octu w wina ryżowego)
1 łyżka stołowa miałkiego cukru
1/4 łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego, prażonych i zmielonych


Przygotowanie:
Łyżeczką usuń nasiona z połówek ogórka. Pokrój w zapałki, posyp solą i zostaw na godzinę. Opłucz i odciśnij nadmiar płynu. Rozgrzej olej w woku, smaż, cały czas mieszając suszone papryczki chilli, aż ściemnieją. Wyjmuj z tłuszczu, dorzuć imbir, świeżą papryczkę chilli i grzyby. Wlej ocet. Dosyp cukier i pieprz syczuański. Wymieszaj. Dorzuć ogórki. Wymieszaj. Przełóż do wysterylizowanych słoików. Pozostaw w marynacie na 2 dni. Podawaj.