Składniki (na słoik 3/4l):
- 500 g małych czerwonych i żółtych pomidorków
- 1 mały strączek papryczki chili
- 1 duży ząb czosnku
- 1 szklanka białego octu winnego 6%
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Wykonanie:
Pomidorki i papryczkę myjemy, czosnek obieramy. Ocet zagotowujemy z pokrojonym na małe kawałeczki czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, papryczką*, cukrem i solą. Słoik wyparzamy, układamy w nim pomidorki i oprószamy ziołami prowansalskimi. Zalewamy gorącą marynatą** i zakręcamy nakrętką. Odwracamy słoik dnem do góry na ok. 10 minut. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Stosujemy do mięs i kanapek.* Przekroiłam paryczkę chili na pół dla uzyskania bardziej ostrego smaku pomidorków.** Przerabiałam wielokrotną ilość pomidorków i dlatego marynatę przelałam przez sitko, a pozostałe na nim przyprawy dodałam po równo do każdego słoika. Marynatę ponownie zagotowałam i rozlałam do słoików.