Składniki (na słoik 3/4l):

  • 500 g małych czerwonych i żółtych pomidorków
  • 1 mały strączek papryczki chili
  • 1 duży ząb czosnku
  • 1 szklanka białego octu winnego 6%
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Wykonanie:
Pomidorki i papryczkę myjemy, czosnek obieramy. Ocet zagotowujemy z pokrojonym na małe kawałeczki czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, papryczką*, cukrem i solą. Słoik wyparzamy, układamy w nim pomidorki i oprószamy ziołami prowansalskimi. Zalewamy gorącą marynatą** i zakręcamy nakrętką. Odwracamy słoik dnem do góry na ok. 10 minut. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Stosujemy do mięs i kanapek.* Przekroiłam paryczkę chili na pół dla uzyskania bardziej ostrego smaku pomidorków.** Przerabiałam wielokrotną ilość pomidorków i dlatego marynatę przelałam przez sitko, a pozostałe na nim przyprawy dodałam po równo do każdego słoika. Marynatę ponownie zagotowałam i rozlałam do słoików.