Pyszny kompot ze słodkich jabłek i syropu miętowego, z dodatkiem cytrynowej galaretki. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
Jabłkowy kompot z syropem miętowym - SKŁADNIKI:
- 1 szklanka syropu miętowego
- 2 l wody
- 5 dużych jabłek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1/2 szklanki cukru
Jabłkowy kompot z syropem miętowym - PRZYGOTOWANIE:
Wodę przelać do garnka, wlać do niej syrop miętowy. Jabłka umyć, pokroić w półplasterki przy okazji usuwając gniazda nasienne. Kawałki jabłek wrzucić do miętowego płynu,dodać cukier. Wszystko zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 5-10 minut. Garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę w proszku. Wymieszać tak, żeby galaretka się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.