Wino z ryżu

Krótki opis:
wino białe
słodkie
po obliczeniu odpowiednich proporcji można uzyskać półsłdkie i wytrawne
śr. czas fermentacji 1 miesiąc
przepis na ok. 15l
Składniki:

1.5 kg ryżu
4.5 kg cukru
11 l wody
3 cytryny
20 dag rodzynków
2 gałki muszkatołowe (40 g)
12 ziaren ziela angielskiego
szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
pożywka
Sposób przygotowania:

Ryż należy wypłukać czystą wodą.
Wsypujemy ryż do butli.
Obieramy cytryny (również białą skórę).
Kroimy cytrynę na mniejsze kawałki i dodajemy do butli.
Wsypujemy resztę przypraw i rodzynki.
Zagotowujemy wodę.
Rozpuszczamy w niej cukier.
Wlewamy roztwór wody z cukrem.
Wlewamy wcześniej przygotowane drożdże.(rozpuszczone w szklance wody)
Wsypujemy pożywkę.
Mieszamy wszystko.
Zatykamy butle.
Odstawiamy w ciepłe i zacienione miejsce.
Przy wlewaniu roztworu pamiętajmy o tym aby go wystudzić do temperatury pokojowej.

Fermentacja:

Wino fermentuje około jednego miesiąca. Po tym czasie zlewamy jego zawartość do mniejszej butli i dostawiamy na kilka miesięcy. Potem zlewamy do butelek i gotowe.

Smacznego!