Baileys - irlandzki likier

Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię . Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., chodź słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz . Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru.

Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
ž szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
ž szklanki mleka
400g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka miodu
1 szklanka whisky (lub więcej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ewentualnie: 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:
We filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.