Składniki (2 porcje):
  • 150 g makaronu penne
  • 250 g fileta z indyka
  • 200 g brokułów
  • 150 g sera pleśniowego lub sera typu blue
  • 1/2 szklanki śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmesan

Opis przygotowania:
  • Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody i odcedź.
  • Gotuj brokuły przez około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź je.
  • Filet z indyka pokrój na kawałki i smaż na oliwie z oliwek.
  • Wymieszaj makaron z kawałkami indyka i wyłóż do posmarowanej oliwą z oliwek formy ceramicznej. Na wierzchu ułóż różyczki brokuła. Posyp solą i pieprzem.
  • Przygotuj sos serowy. W rondlu podgrzewaj śmietankę z serem pleśniowym pokrojonym w kostkę. Mieszaj aż ser się rozpuści i powstanie gęsty sos.
  • Polej sosem zapiekankę i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Posyp parmesanem i podawaj zaraz po przygotowaniu.