Składniki (2 porcje):
- 150 g makaronu penne
- 250 g fileta z indyka
- 200 g brokułów
- 150 g sera pleśniowego lub sera typu blue
- 1/2 szklanki śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmesan
Opis przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody i odcedź.
- Gotuj brokuły przez około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź je.
- Filet z indyka pokrój na kawałki i smaż na oliwie z oliwek.
- Wymieszaj makaron z kawałkami indyka i wyłóż do posmarowanej oliwą z oliwek formy ceramicznej. Na wierzchu ułóż różyczki brokuła. Posyp solą i pieprzem.
- Przygotuj sos serowy. W rondlu podgrzewaj śmietankę z serem pleśniowym pokrojonym w kostkę. Mieszaj aż ser się rozpuści i powstanie gęsty sos.
- Polej sosem zapiekankę i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Posyp parmesanem i podawaj zaraz po przygotowaniu.