Zapiekanka z tortellini i brokułami
Składniki:
40 dag fileta z kurczaka
brokuły
2 paczki tortellini (1 paczka z grzybami, 2 z szynką)
cebula
przyprawy np. gyros lub do kurczaka
olej
2 łyżki masła
2 łyżki maki
mleko
Wykonanie
Opłukany filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i obsmażamy na oleju. Tortellini gotujemy wg przepisu. Brokuły wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwami - tortellini-kurczak- brokuły-tortellini. Przyrządzamy sos beszamelowy. W naczyniu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i zalewamy mlekiem do uzyskania sosu o konsystencji śmietany. Sosem zalewamy tortellini i wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Pod koniec posypujemy serem.