Schab pieczony z morelami

Składniki
1 kg schabu bez kości
25 dag suszonych moreli
100 ml rumu
100 ml białego, wytrawnego wina
2 łyżki masła
2-3 goździki
1 łyżka cukru
sól i pieprz.
Sposob przygotowania

Schab umyć i osuszyć. Natrzeć solą wymieszaną z cukrem i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Morele namoczyć w rumie, 2 łyżki rumu zachować. Ostrym nożem nakłuć schab w kilkunastu miejscach i w otwory włożyć połowę moreli. na patelni rozgrzać masło. Obrumienić mięso ze wszystkich stron i wbić goździki. przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu ze smażenia. Polać 2 łyżkami rumu i piec ok. 1 godziny w temp. 150 st. C. W czasie pieczenia często polewać sosem zbierającym się w brytfanniem Gdyby schab zbytnio się rumienił, przykryć folią. Gdy mięso będzie na pół upieczone, włożyć pozostałe morele, podlać 2?3 łyżkami wrzącej wody.Podnieść temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze przez 20 minut. Jako przystawka najlepszy jesz schab upieczony dzień wczeńniej, dobrze wystudzony i pokrojony w plastry.