Składniki
● 4 kotlety schabowe
● mąka
● 10 dag żółtego sera
● 4 ząbki czosnku
● 1/2 l bulionu (może być z kostki)
● 1/2 szkl. śmietany
● 25 dag pieczarek
● olej do smażenia
● pieprz
● sól
- Sposób przygotowania
1.Kotlety lekko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
2.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Razem z pieczarkami dodajemy do schabu. Wlewamy bulion i dusimy ok. 1,5 godziny. Jeśli trzeba, podlewamy wodą. Mię so wykładamy na talerz.
3.Sos: do ciepłego wywaru z pieczarkami dodajemy śmietanę i starty na tarce ser. Mieszamy. Polewamy mięso. Podajemy z ziemniakami.