Steki z bananami

Składniki
60 dag polędwicy wołowej
1 jajko
1 żółtko
2 banany
1 mała cebulka
5 dag masła lub oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany
2 dag mąki
1 łyżka świeżo utartego chrzanu
szczypta cukru
tarta bułka
pieprz i sól
oliwa z oliwek
Sposob przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry, które rozgniatamy i nadajemy im kształt dłonią. Nacinamy dookoła brzegi i smażymy na oliwie po 3 minuty z obu stron. Solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Obrane banany kroimy wzdłuż na połówki, które obtaczamy w mące, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na oliwie pozostałej po smażeniu mięsa. Starty chrzan mieszamy z rozkłóconym żółtkiem i śmietaną, wlewamy na patelnię z bananami, dodajemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Steki podajemy na ogrzanych talerzach, obłożone smażonymi bananami i polane sosem.