Polędwica z imbirem
Składniki
1/2 kg polędwicy
4 aromatyczne grzyby
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 duży kawałek imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sherry (lub białego, wytrawnego wina)
olej do smażenia
pieprz
Marynata: 2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sherry lub białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
Sposob przygotowania
Grzyby moczyć przez 20 minut w ciepłej wodzie. Wyjąć, odciąć nóżki i odrzucić. Kapelusze pokroić na paski. Mięso umyć, pokroić na cienkie plasterki, a następnie na paski i przełożyć do miseczki. Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Przygotować marynatę: do wina dodać sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszać, zalać pokrojone mięso i marynować przez 15 minut.Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso, imbir i grzyby. Smażyć na silnym ogniu, ciągle mieszając przez 2 minuty. Dodać łyżkę wina i sosu sojowego. Osolić i dodać pieprz. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.Przełożyć na półmisek i od razu podawać.