SKŁADNIKI: NA 3,5 SŁOICZKA PO 200 ML

5 1/2 szkl. pokrojonych gruszek (ok. 1 i 1/3 kg przed obraniem)
2 duże limonki (lub cytryny, ostatecznie) dla uzyskania 1 łyżki skórki i 1/3 szkl. soku
2 1/3 szkl. cukru (ja daję mniej)
1 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeży, starty)
ew. spora szczypta cynamonu



PRZYGOTOWANIE:

Gruszki obrać i drobno pokroić. Obrać skórkę z limonki tak, aby uzyskać 1 łyżkę, a następnie wycisnąć 1/3 szkl. soku.

Na patelni lub w rondelku wymieszać gruszki, sok i skórkę z limonki oraz cukier, imbir i cynamon. Wstawić na gaz, od momentu zagotowania trzymać ok. 15 minut aż nasza mikstura będzie miała konsystencję żelu.

Nakładać do dżemówek zostawiając 1 cm poniżej krawędzi. Pasteryzować: gotować słoiki przez około 5-10 minut.