Spaghetti z pomidorami i bakłażanem - SKŁADNIKI:


  • 1 mały bakłażan lub pół dużego
  • 3 duże pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki oleju
  • makaron spaghetti (ilość wedle uznania)





Spaghetti z pomidorami i bakłażanem - PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana myję i kroję w ok 1 cm kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam bakłażana. W międzyczasie obieram cebulę i kroję w kostkę. Gdy bakłażan będzie przyrumieniony dodaję cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę (jeśli będzie taka potrzeba to dodajemy olej, bakłażan lubi pić). Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i przysmażamy ok 5 minut. Oliwki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat, przyprawy,pietruszkę i mieszamy. Na koniec dodajemy makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu. Możemy posypać parmezanem. Gotowe, smacznego.