Spaghetti z pomidorami i bakłażanem - SKŁADNIKI:
- 1 mały bakłażan lub pół dużego
- 3 duże pomidory
- garść czarnych oliwek
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- 2 łyżki oleju
- makaron spaghetti (ilość wedle uznania)
Spaghetti z pomidorami i bakłażanem - PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana myję i kroję w ok 1 cm kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam bakłażana. W międzyczasie obieram cebulę i kroję w kostkę. Gdy bakłażan będzie przyrumieniony dodaję cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę (jeśli będzie taka potrzeba to dodajemy olej, bakłażan lubi pić). Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i przysmażamy ok 5 minut. Oliwki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat, przyprawy,pietruszkę i mieszamy. Na koniec dodajemy makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu. Możemy posypać parmezanem. Gotowe, smacznego.