Spaghetti z dynią i mięsem mielonym - SKŁADNIKI:
- mięso mielone 250g,
- 1 papryczka chili,
- posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
- woda 100ml,
- czosnek 2 ząbki,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki śmietany 36%,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka startego żółtego sera,
- makaron spaghetti 250g,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- tymianek
Spaghetti z dynią i mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją drobno. Umieszczamy dynię w rondelku i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cebulę i papryczkę - smażymy do momentu aż dynia zacznie się rozpadać podlewając wodą, w między czasie dodajemy czosnek. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone doprawiając do smaku vegetą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy dynia zacznie się rozpadać to zmniejszamy ogień i dodajemy natkę, śmietanę, żółty ser - dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Kolejno dodajemy usmażone mięso. Dokładnie wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz wykładamy porcję makaronu i polewamy ją sosem.