Składniki
1 - 2 jabłka (z czerwona skórką)
2 łyżki masła
1 opakowanie cukru cynamonowego
10 naleśników
Ciasto maślane
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
pół kostki masła
pół szklanki mleka
2 żółtka
1/2 tabliczki białej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Przygotowanie ciasta maślanego
Masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym. Mleko wymieszaj z żółtkami. Wymieszaj pozostałe suche składniki ze sobą. Dodawaj do masła na przemian płyn z mąką. Przed każdym dodaniem sprawdź czy wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodaj do tego roztopioną białą czekoladę.
Przygotowanie jabłek
Z jabłek usuń gniazda. Przekrój je wzdłuż na pół. Każdą połówkę pokrój na plastry 0,3 cm grubości. Masło roztop, dodaj do niego cukier cynamonowy. Każdy plasterek jabłka zamocz w maśle.
Przygotowanie tortu
Na papierze do pieczenia ułóż naleśnik. Posmaruj grubą warstwą ciasta maślanego, pozostawiając czysty rant. Układaj naleśniki i smaruj je ciastem, aż powstanie po 10 warstw. Ciasto maślane musi być ostatnią warstwą. Ułóż na nim ciasno jabłka. Posmaruj je masłem cynamonowym.
Odstaw do lodówki na 30 minut. Jeszcze raz przesmaruj masłem cynamonowym i piecz w 180 stopniach C przez około pół godziny.