Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki ¾ szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag margaryny (Kasia) 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% Masa jabłkowa: 1 , kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 30 dag pomarańczy (1 duża) 4 łyżki bułki tartej cukier puder Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać margarynę, żółtka, śmietanę i połowę soku z pomarańczy (wcześniej pomarańczę należy umyć, sparzyć, osuszyć, a następnie otrzeć ze skórki). Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce. Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu. W połowie duszenia dodać cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy i pozostały sok z pomarańczy. Od czasu do czasu masę mieszać, aby się nie przypaliła. Lekko ostudzić, dodać bułkę tartą i wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przenieść na wałku na formę i posypać 1 łyżką bułki tartej. Następnie rozłożyć masę jabłkową, rozwałkować i przenieść na wałku drugą część kruchego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.