Syrop:
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka goździków
2 kawałki cynamonu
sok z 1 limonki
Naleśniki:
80 g mąki
1 jajko
mleko
1 łyżeczka cukru
1 banan
masło i/lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Przygotować syrop: wrzucić do rondelka cukier, goździki i pokruszony cynamon, wlać wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut do uzyskania konsystencji syropu, dodać sok z limonki, wymieszać i trzymać w cieple.
2. Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę i jajko ubić trzepaczką, mieszając dodawać mleko, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Dodać cukier oraz obrany i pokrojony w kostkę banan, wymieszać.
3. Rozgrzać na patelni masło i/lub oliwę, wlewać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Rozłożyć naleśniki na talerzach, polać syropem i podawać.