Naleśniki z mięsem, cebulką i sosem czosnkowym
Składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
4 jajka
6 łyżek oleju
sól
Nadzienie:
ok. 1 kg mięsa(może być pierś lub udka kurczaka, indyka lub mięso z szynki)
czosnek świeży lub granulowany
olej
ulubione przyprawy
cebula (u mnie 5 dużych)
vegeta
cukier
smalec lub olej do smażenia
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
150 ml śmietany 18%
sól
2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, odstawiamy do lodówki.
Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, solimy do smaku.
Mięso kroimy na kawałki wielkości jaka nam najbardziej odpowiada, posypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kromi w krążki (lub inaczej). Na jednej patelni przysmażamy mięso. Na drugiej roztapiamy smalec lub rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, posypujemy cukrem oraz vegetą. Podsmażamy. Nastepnie cebulę wrzucamy do mięsa i jeszcze chwilę podsmażamy.
Z ciasta smażymy grube nalesniki. Podajemy je złożone na pół, wypełnione mięsem i polane sosem czosnkowym. Jako dodatek polecam ogórki małosolne lub kwaszone.