Naleśniki z mięsem, cebulką i sosem czosnkowym
Składniki:

Naleśniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

4 jajka

6 łyżek oleju

sól

Nadzienie:

ok. 1 kg mięsa(może być pierś lub udka kurczaka, indyka lub mięso z szynki)

czosnek świeży lub granulowany

olej

ulubione przyprawy

cebula (u mnie 5 dużych)

vegeta

cukier

smalec lub olej do smażenia

Sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu

150 ml śmietany 18%

sól

2 ząbki czosnku



Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, odstawiamy do lodówki.

Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, solimy do smaku.

Mięso kroimy na kawałki wielkości jaka nam najbardziej odpowiada, posypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kromi w krążki (lub inaczej). Na jednej patelni przysmażamy mięso. Na drugiej roztapiamy smalec lub rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, posypujemy cukrem oraz vegetą. Podsmażamy. Nastepnie cebulę wrzucamy do mięsa i jeszcze chwilę podsmażamy.

Z ciasta smażymy grube nalesniki. Podajemy je złożone na pół, wypełnione mięsem i polane sosem czosnkowym. Jako dodatek polecam ogórki małosolne lub kwaszone.