Składniki:Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 200 g masła
- 3 żółtka
Połączenie:
- 4 łyżki dżemu z owoców leśnych
- 3 łyżki wódki lub rumu
Krem:
- 500 g sera mascarpone
- 125 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 3 łyżki cukru
- 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
Dekoracja:
- 500 g malin
- cukier puder do posypania
- kilka listków świeżej mięty
Opis przygotowania:
- Na stolnicy wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.
- Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i poszatkuj na sypką, kruszącą się masę.
- Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę z ciasta, owiń ją folią i włóż do lodówki na min. godzinę.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i wylep nim dno i boki formy na tartę o średnicy 26 cm.
- Tartę piecz przez 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- W misce wymieszaj dżem z owoców leśnych z alkoholem i wysmaruj dno wystudzonej tarty.
- Ubijaj mikserem bardzo zimną śmietanę z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na sztywno.
- Dodaj ser mascarpone i dalej ucieraj masę.
- Wyłóż masę na tartę i równomiernie rozsmaruj.
- Ułóż maliny.
- Oprósz tartę cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.