Składniki:Ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g masła
  • 3 żółtka

Połączenie:
  • 4 łyżki dżemu z owoców leśnych
  • 3 łyżki wódki lub rumu

Krem:
  • 500 g sera mascarpone
  • 125 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią

Dekoracja:
  • 500 g malin
  • cukier puder do posypania
  • kilka listków świeżej mięty

Opis przygotowania:
  • Na stolnicy wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.
  • Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i poszatkuj na sypką, kruszącą się masę.
  • Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę z ciasta, owiń ją folią i włóż do lodówki na min. godzinę.
  • Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i wylep nim dno i boki formy na tartę o średnicy 26 cm.
  • Tartę piecz przez 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • W misce wymieszaj dżem z owoców leśnych z alkoholem i wysmaruj dno wystudzonej tarty.
  • Ubijaj mikserem bardzo zimną śmietanę z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na sztywno.
  • Dodaj ser mascarpone i dalej ucieraj masę.
  • Wyłóż masę na tartę i równomiernie rozsmaruj.
  • Ułóż maliny.
  • Oprósz tartę cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.