Składniki:Spód:
- 200 g ciasteczek maślanych
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g masła
Masa sernikowa:
- 750 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 150 g jagód
- 150 g dżemu z owoców leśnych lub jagodowego
- 2 łyżki cukru (niekoniecznie, jeśli dżem jest słodzony)
Opis przygotowania:
- Ciastka drobno pokrusz lub zmiel w maszynce. Wymieszaj je z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Przygotowany spód rozprowadź w tortownicy o średnicy 24 cm.
- Utrzyj mikserem twaróg sernikowy. Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie ubijając całość po dodaniu każdego z nich. Następnie stopniowo wsypuj 3/4 szklanki cukru.
- Po wymieszaniu wylej masę na spód ciasta i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
- Ubij śmietanę, 1/4 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy i tą masą polej wierzch upieczonego sernika.
- Całość piecz jeszcze 15 minut.
- Po wystudzeniu wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Dżem, jagody i ewentualnie cukier podgrzej ciągle mieszając, a następnie wystudź.
- Polej sernik musem jagodowym.