Składniki:Spód:
  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g masła

Masa sernikowa:
  • 750 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:
  • 150 g jagód
  • 150 g dżemu z owoców leśnych lub jagodowego
  • 2 łyżki cukru (niekoniecznie, jeśli dżem jest słodzony)

Opis przygotowania:
  • Ciastka drobno pokrusz lub zmiel w maszynce. Wymieszaj je z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Przygotowany spód rozprowadź w tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Utrzyj mikserem twaróg sernikowy. Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie ubijając całość po dodaniu każdego z nich. Następnie stopniowo wsypuj 3/4 szklanki cukru.
  • Po wymieszaniu wylej masę na spód ciasta i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
  • Ubij śmietanę, 1/4 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy i tą masą polej wierzch upieczonego sernika.
  • Całość piecz jeszcze 15 minut.
  • Po wystudzeniu wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • Dżem, jagody i ewentualnie cukier podgrzej ciągle mieszając, a następnie wystudź.
  • Polej sernik musem jagodowym.