Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych
  • 1 czekolada deserowa

Masa sernikowa:
  • 800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) ajerkoniaku

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Dodaj mąkę i ajerkoniak i miksuj do połączenia składników.
  • Na tarce zetrzyj czekoladę. Połowę dodaj do masy sernikowej i wymieszaj.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarnik, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Posyp tartą czekoladą.