Składniki:
- 1 opak. ciasteczek czekoladowych
- 1 czekolada deserowa
Masa sernikowa:
- 800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 3/4 szkl. cukru
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) ajerkoniaku
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Dodaj mąkę i ajerkoniak i miksuj do połączenia składników.
- Na tarce zetrzyj czekoladę. Połowę dodaj do masy sernikowej i wymieszaj.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarnik, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Posyp tartą czekoladą.