Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej razowej*
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 225 g masła, zimnego
- 1 szklanka ciemnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 240 g gorzkich drobinek czekoladowych (chipsów czekoladowych)
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką.Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce. * w oryginale mąka pszenna razowa** jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę