Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych

Masa sernikowa:
  • 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka imbiru (w proszku)
  • 2/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
  • 3 jajka

Wierzch:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 biała czekolada
  • 200 g konfitury imbir i pomarańcza (użyłam konfitury Owocowa Rapsodia St. Dalfour)
  • 3 łyżki gorącej wody

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką i cukrem z prawdziwą wanilią i imbirem na gładką masę.
  • Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Przygotuj wierzch: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zmiksuj z jogurtem i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Wyjmij sernik z piekarnika.
  • W rondelku wymieszaj konfiturę z gorącą wodą.
  • Na wierzch sernika wyłóż glazurę pomarańczowo-imbirową.
  • Po całkowitym wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na 12 godzin.