Jest prosta modyfikacja przepisu na nalewkę 3 cytrusy.
Choć cytrusy to owoce z poza naszego regionu klimatycznego to doskonale odnalazły się w polskiej kuchni i świetnie nadają się na nalewki domowe, mają wspaniałe właściwości smakowe i aromatyczne, zawierają wiele witamin i minerałów, można je łączyć dowolnie ze sobą a zawsze wyjdzie z tego wspaniały trunek.
Dziś prezentuję nalewkę na 4 cytrusach: pomarańcza, grejpfrut, cytryna oraz limonka.
Przepis na słoik pięcio-litrowy.

Składniki:


  • 1 grejpfrut
  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 4 limonki
  • 3,5l wódki 50%
  • 200g cukru
  • opcjonalnie kilka goździków


Przygotowanie:

Cytrusy umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Skórkę obrać ale bez białego miąższu, który należy zdjąć z owoców i wyrzucić, wszystko pokroić w cienkie plastry pozbywając się przy tym pestek, dodać goździki oraz cukier. Całość zalać wódką w słoju 5l i odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, następnieprzefiltrować i przelać do butelek. Namoczone plastry warto odcisnąć np. przez taki worek. Trunek przechowywać w piwnicy i spożywać z umiarem. Amatorom słodszych nalewek proponuję zwiększenie ilości cukru do 400g.