Składniki:
- 1 opak. ciasteczek maślanych
Masa sernikowa:
- 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
- 2/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
- 3 jajka
Wierzch:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 biała czekolada
- 200 g dżemu z żurawiny (użyłam Żurawinę całe owoce z Kredensu Krakowskiego)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szkl. gorącej wody
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką i cukrem z prawdziwą wanilią na gładką masę.
- Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Przygotuj wierzch: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zmiksuj z jogurtem i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
- W międzyczasie rozpuść żelatynę w 1/4 szkl. gorącej wody i wymieszaj z żurawiną. Podgrzej wszystko w rondelku do momentu rozpuszczenia żelatyny i cukru pudru.
- Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij sernik z piekarnika.
- Na wierzch sernika wyłóż tężejącą żurawinę.
- Po całkowitym wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na 12 godzin.