Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek maślanych

Masa sernikowa:
  • 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 2/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
  • 3 jajka

Wierzch:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 biała czekolada
  • 200 g dżemu z żurawiny (użyłam Żurawinę całe owoce z Kredensu Krakowskiego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szkl. gorącej wody

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką i cukrem z prawdziwą wanilią na gładką masę.
  • Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Przygotuj wierzch: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zmiksuj z jogurtem i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
  • W międzyczasie rozpuść żelatynę w 1/4 szkl. gorącej wody i wymieszaj z żurawiną. Podgrzej wszystko w rondelku do momentu rozpuszczenia żelatyny i cukru pudru.
  • Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij sernik z piekarnika.
  • Na wierzch sernika wyłóż tężejącą żurawinę.
  • Po całkowitym wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na 12 godzin.