• 150 g Kasi


  • 200 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • BAKALIE:
  • 25 dag migdałów, orzechów włoskich i laskowych
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • po 5 dag suszonych fig i moreli
  • 5 dag dużych rodzynek
  • POLEWA:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml Ramy Cremefine do ubijania
  • 2 łyżki likieru pomarańczowej
  • łyżka Kasi
  • 2 łyżki cukru pudru


Ciasto: Z mąki, Kasi, cukru, żółtek i soli zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, wylepić płaską, natłuszczoną blachę (20x25cm). Piec 20–25 minut w temperaturze 190°C. Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w misce nad parą wodną. Dodać cukier puder, Kasię, Ramę i wymieszać. Zdjąć z ognia, wlać likier i dokładnie wymieszać. Na wystudzonym cieście rozłożyć bakalie i polać płynną polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.