- 1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g)
- 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 100 g otrębów pszennych
- 5 jajek
- 200 g starej marchwi
- 150 g cukru brzozowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1Marchew umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij na sicie.
- 2Jajka ubij z cukrem. Kasię rozpuść i wystudź.
- 3Mąkę wymieszaj z otrębami, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
- 4Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj.
- 5Na koniec dodaj marchew i dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
- 6Na cieście ułóż połówki moreli. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st.C około 40 minut.