• 1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g)
  • 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 100 g otrębów pszennych
  • 5 jajek
  • 200 g starej marchwi
  • 150 g cukru brzozowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu



  • 1Marchew umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij na sicie.
  • 2Jajka ubij z cukrem. Kasię rozpuść i wystudź.
  • 3Mąkę wymieszaj z otrębami, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
  • 4Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj.
  • 5Na koniec dodaj marchew i dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
  • 6Na cieście ułóż połówki moreli. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st.C około 40 minut.