Składniki:Spód:
- 150g ciasteczek maślanych
- 1 łyżka kakao
- 60g roztopionego masła
Masa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400g
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Rozkruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
- Spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Twaróg, mleko skondensowane słodzone i cukier waniliowy przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Podzielić na 3 części.
- Przygotować warstwę czekoladową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z 1 częścią masy serowej.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki czekoladowej masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy.
- 100g śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
- Gotową masę czekoladową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
- Przygotować masę waniliową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy.
- 100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Gotową masę waniliową wyłożyć na stężałą masę czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
- Przygotować masę truskawkową. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować z łyżką cukru pudru na puree.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Dodać 3 część masy serowej i wymieszać.
- 100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do truskawkowej masy serowej. Gotową masę truskawkową wyłożyć na stężałą masę waniliową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
- Gotowy sernik można udekorować truskawkami.