Pizzowe gofry z pieczonym kurczakiem - SKŁADNIKI:
- Gofry:
- mąka - 90 g
- jajko - 1 szt.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- stopione masło - 25 g
- mleko - ok. 0,5 szklanki
- przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka
- Dodatkowo :
- filet z kurczaka - 100 g
- kukurydza - 2 łyżki
- pieczarki - 3 sztuki
- ser żółty - 5 dag
- cebula - 1 szt
- przyprawa gyros - 1 łyżka
- sól - 1 szczypta
- pieprz - 1 szczypta
- olej - 100 ml
Pizzowe gofry z pieczonym kurczakiem - PRZYGOTOWANIE:
Gofrownicę rozgrzewamy na maksymalną moc. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtko oraz 1/3 ilości mleka. Składniki mieszamy na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z ciastem. Dodajemy przyprawę do pizzy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut. ( W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy ) Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Pierś z kurczaka tniemy w paseczki. Posypujemy przyprawą gyros. Pieczarki kroimy w półtalarki. Cebulkę drobno siekamy. Rozgrzewamy olej. Smażymy cebulkę. Dodajemy mięso i pieczarki. Wszystko razem smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami i cebulką. Posypujemy kukurydzą i startym drobno żółtym serem. Przykrywamy drugim gofrem. Zapiekamy razem jeszcze kilka minut ( aż ser się roztopi ). Podajmy z sosem czosnkowym i ketchupem. Smacznego!