1 kg mąki
15 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
5 jajek i 2 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
garść rodzynek
1/2 szklanki oleju
masło i tarta bułka do formy

przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, gdy cukier się rozpuści. Przesiej mąkę do dużej miski (odłóż łyżkę mąki do oprószenia rodzynek), pośrodku zrób dołek. Wlej ciepłe mleko z masłem i cukrem, wbij jajka i włóż żółtka, wymieszaj. Wlej rozczyn i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyj rodzynki, zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę. Dwie średnie formy (lub trzy mniejsze) posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Podrośnięte ciasto wyrabiaj ręką około 20 minut, stopniowo wlewając olej. Potem dodaj osączone rodzynki obtoczone w mące oraz skórkę cytrynową i jeszcze raz zagnieć, aby rodzynki wmieszały się w ciasto. Napełnij przygotowane formy do 2/3 wysokości. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem albo posypać wiórkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika, a po kilku minutach zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz około 30 minut.