[align=center]

30 dag mąki
2 żółtka
20 dag masła
10 dag cukru
cukier waniliowy
10 dag mielonych orzechów
2 łyżki cukru pudru
15 dag dżemu
tłuszcz do formy

Masło posiekać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy. Zagnieść ciasto. Na 2 godziny wstawić do lodówki. Z ciasta uformować wałek. Pociąć go na krążki. Z krążków uformować kulki. Lekko je spłaszczyć. W każdej wycisnąć dołek. Dołek zapełnić dżemem. Ciastka ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 20 minut. Wystudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 150 minut Czas pieczenia: 20 minut
[/align]