Składniki na krem z brokułów (porcja dla 2 osób)

  • 750 ml wody,
  • 1 duży brokuł,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • pieprz (dla smaku).

Gotujemy wodę z bulionem, wrzucamy do niej pokrojone „różyczki”brokuła.Po 10 minutach wyjmujemy 2 łyżki ugotowanych różyczek, resztę miksujemy na krem blenderem.Jeśli zupa będzie zbyt rzadka możemy ją zagęścić mąką (do szklanki 3 łyżki zimnej wody i jedna duża łyżka mąki – dokładnie wymieszać i dolać do gorącej zupy) –> Na pewno to ją pięknie zagęści.Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy różyczkami brokułów i dodajemy po łyżce kwaśnejśmietany dla smaku.Polecam podawać z grzankami z masełkiem czosnkowym-pychota!