Chłodnik z warzyw i maślanki
Składniki

maślanka 5 szklanek
ogórek zielony 1 sztuka
rzodkiewki 1 pęczek
koper włoski 1 pęczek
szczypior 1 pęczek
buraki 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia
Myjemy buraki, wkładamy do garnka z posoloną wodą i gotujemy je przez godzinę. Umyte rzodkiewki wraz z obranym ogórkiem ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szczypior oraz koper drobno siekamy i oprószamy solą. Do garnka wlewamy naturalną maślankę, dodajemy starte i posiekane warzywa oraz zmiażdżony czosnek. Ugotowane buraki odlewamy, hartujemy w zimnej wodzie i ścieramy na tarce o małych oczkach po czym dodajemy do maślanki. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chłodnik podajemy z ziemniakami.