Zupa pieczarkowa z warzywami
Składniki
pieczarki 60 dag
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 0,5 szt
groszek 1 szklanka
kostka rosołowa 1 szt
ziemniaki 3 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Marchewkę obrać, opłukać i pociąć w plasterki, pietruszkę oraz seler umyć, pokroić na kawałki. Warzywa wrzucić do osolonej wody gotującej się w garnku. Pieczarki pociąć w paski i dodać do garnka. Zupę od czasu do czasu pomieszać łyżką. Wrzucić kostkę rosołową, dodać obrane i pokrojone na drobne kawałki ziemniaki, gotować na niewielkim ogniu i przyprawić solą oraz pieprzem. Zupę można zagęścić śmietaną. Posypać natką pietruszki.