Barszcz czerwony z ziemniakami i jarzynami

0.5 kg. ziemniaków
3 średnie buraki ćwikłowe
1 marchewka
1 pietruszka
sól
majeranek
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków liścia laurowego
bazylia
oregano
kostka smażonej cebuli
Vegeta
goździki
1 kość wieprzowa lub 2 kostki rosołowe
1 szkl. śmietany
1 1/2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
Opis przygotowania

Wodę zagotować z kością zebrać szumowinę. Ziemniaki i buraki obrać i pokroić w kostki. Wypłukać dobrze i wrzucić na gotująca się wodę. Dodać warzywa i wszystkie przyprawy.Gotować tak długo aby ziemniaki były miękkie. Następnie dodać śmietanę zmieszaną z mąką, gotować jeszcze chwilę. Doprawić jeszcze do smaku solą. Odstawić na bok i dodać 1 łyżkę octu i 1/2 łyżki cukru.