Pożywna zupa drwali

1 szklanka drobnej fasoli
2 ząbki czosnku
szklanka pęczaku
10 dag.kiełbasy
50 dag.gotowanego mięsa
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka curry
pieprz
sól
majeranek
Opis przygotowania

1.Fasolę i pęczak oddzielnie zalewamy 2 litrami wody i odstawiamy do napęcznienia ,najlepiej na noc-wtedy szybciej się ugotuje.
2. Następnego dnia oddzielnie gotujemy fasolę i pęczak.Pęczak odcedzamy i dodajemy do fasoli z wodą,w której się gotowała.
3. Mięso kroimy w kawałki jak na gulasz,kiełbasę w kostkę i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulę.Łączymy mięso z fasolą i pęczakiem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku przyprawami i zagotowujemy.Zupę można oczywiście rozrzedzić rosołem,ale o wiele lepiej smakuje wtedy,gdy jest gęsta jak gulasz.