ZUPA MEKSYKAŃSKA

mięso mielone 0.5 kilograma
seler pokrojony w kostkę 0.5 sztuki
pietruszka pokrojona w kostkę 1.0 sztuka
marchewka pokrojona w kostkę 1.0 sztuka
majeranek 1.0 szczypta
ziele angielskie 4.0 sztuki
Liscie laurowe 2.0 sztuki
papryka ostra 1.0 szczypta
pieprz 1.0 szczypta
vegeta 1.0 szczypta
fasola czerwona z puszki 2.0 sztuki
sos meksykański w słoiku 2.0 sztuki
papryka słodka 2.0 sztuki
pieczarki pokrojone w paski 0.5 kilograma
kasza manna 0.5 szklanki
sól 1.0 szczypta
cebula pokrojona w kostkę 1.0 sztuka
masło 1.0 łyżka
por pokrojony w piórka 0.5 sztuki
mąka 2.0 łyżki
Opis przygotowania

Wlać 3,5 litra wody do garnka i włożyć warzywa, gotować.
Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek.
Następnie przygotować mięso mielone.
Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić. Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut.
Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański. Przyprawić do smaku przyprawami. Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco.