Zupa jarzynowa

1 zupka fit -Krem porowo-ziemniaczany+1 szkl. wody
2 duże ziemniaki
30 dag żółtej fasolki szparagowej
4 młode marchewki
3 młode pietruszki
1 gałązka selera
1 gałązka lubczyku
1 liść pora
1/2 łyżeczki curry
pieprz do smaku
0,75 l bulionu warzywnego lub rosołu z kury
duża szczypta suszonego tymianku
koperek do posypania
2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
Opis przygotowania

Fasolkę obrać i opłukać, ew. przekrawać strąki na pół.Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę.Marchewki i pietruszki oskrobać lub dobrze wyszorować i pokroić w krążki lub w kostkę.Zalać bulionem,dodać opłukane liście selera,lubczyku i pora.Doprawić pieprzem,curry,tymiankiem i gotować do miękkości warzyw.
Zupkę fit rozpuścić w szklance gorącej wody.Wymieszać.Zahartować nią jogurt naturalny (tj. wlewać małym strumieniem do jogurtu intensywnie mieszając.Wlać całość do warzyw i mieszając bardzo mocno podgrzać, do zagotowania (ale nie gotować).
Na talerzach posypać posiekanym koperkiem.
Ja miałam posolony bulion, ale jeśli ktoś ma sam wywar z warzyw to posolić do smaku.