Krem szpinakowy

Składniki:


pół kg mrożonego szpinaku,
2 ziemniaki,
marchewka,
kawałek selera,
pietruszka,
kawałek pora,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
łyżka natki pietruszki,
łyżka szczypiorku,
2 łyżki śmietany,
sól,
pieprz.

Kuleczki ptysiowe:

pół szklanki mąki,
pół szklanki wody,
50 g masła,
2 jaja,
sól.



Jak przyrządzić?


Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.

W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażyć.

Następnie dodać szpinak i chwilę smażyć.

Zagotować 1 litr wody, dodać pokrojoną marchew, pietruszkę seler, por i ziemniaki.

Gotować, aż warzywa będą miękkie.

Dodać przesmażony szpinak i gotować jeszcze około 10 minut.

Zupę zmiksować.

Dodać posiekaną natkę i szczypiorek, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do zupy i zagotować.

Zabielić śmietaną.

Przystąpić do przygotowania kulek ptysiowych.

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, dodać mąkę i mieszać, aż ciasto będzie odklejać się od ścianek garnka, chwilę gotować.

Do ciepłej masy wbijać po jednym jajku i miksować na gładką masę.

Masę przełożyć do szprycy cukrowniczej z gładką końcówką i wyciskać małe kleksy bezpośrednio na papier do pieczenia.

Stosować odstępy, bo nasze kluseczki zwiększą objętość.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut.