Krem szpinakowy
Składniki:
pół kg mrożonego szpinaku,
2 ziemniaki,
marchewka,
kawałek selera,
pietruszka,
kawałek pora,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
łyżka natki pietruszki,
łyżka szczypiorku,
2 łyżki śmietany,
sól,
pieprz.
Kuleczki ptysiowe:
pół szklanki mąki,
pół szklanki wody,
50 g masła,
2 jaja,
sól.
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.
W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażyć.
Następnie dodać szpinak i chwilę smażyć.
Zagotować 1 litr wody, dodać pokrojoną marchew, pietruszkę seler, por i ziemniaki.
Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Dodać przesmażony szpinak i gotować jeszcze około 10 minut.
Zupę zmiksować.
Dodać posiekaną natkę i szczypiorek, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do zupy i zagotować.
Zabielić śmietaną.
Przystąpić do przygotowania kulek ptysiowych.
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, dodać mąkę i mieszać, aż ciasto będzie odklejać się od ścianek garnka, chwilę gotować.
Do ciepłej masy wbijać po jednym jajku i miksować na gładką masę.
Masę przełożyć do szprycy cukrowniczej z gładką końcówką i wyciskać małe kleksy bezpośrednio na papier do pieczenia.
Stosować odstępy, bo nasze kluseczki zwiększą objętość.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut.