Składniki:

 600 g grzybów (borowików i/lub podgrzybków)
 2 łyżki masła
 1 drobno posiekana cebula
 5 szklanek gorącego bulionu wołowego
 1 szklanka śmietany kremówki
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżeczka mąki
 sól i pieprz

a także:

 ugotowany w osolonej wodzie makaron: łazanki lub kokardki
 natka pietruszki



Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę z sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki