Składniki

  • puszka tuńczyka w sosie własnym 1 szt.
  • suszone pomidory w oleju 8-10 szt.
  • ogórki kiszone 4 szt.
  • szczypiorek pęczek
  • makaron z zupek chińskich 1.5 opakowania
  • lub kasza kus-kus 0.5 szkl.
  • sól i pieprz


Makaron lub kaszę zalać wrzątkiem (ok 1 -2 cm powyżej kaszy/makaronu) i zostawić do wchłonięcia wody. Ostudzić.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski.
Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, ogórki i szczypiorek. Posolić i popieprzyć do smaku.
Dodać ostudzony makaron lub kaszę. Całość dokładnie wymieszać. Zostawić na chwilę do połączenia smaków.
Jeśli sałatka będzie za sucha można dolać odrobinę oleju z pomidorów i soku z kiszonych ogórków.