Składniki
1 goździk
1 listek laurowy
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5łyżeczki mielonego cynamonu, lub 5mm kawałek kory
250ml octu jabłkowego lub białego winnego.
8 łyżek cukru demerara, ewentualnie drobnego
1.5 kg pomidorów, tyle powinno być miąższu, po pokrojeniu i usunięciu nasion
0,5 łyżeczki soli morskiej
0,5 łyżeczki angielskiej musztardy w proszku
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
trochę sosu Tabasco
1 łyżka koncentratu pomidorowego


Przygotowanie
Do muślinowego woreczka włóż przyprawy - goździk, liść laurowy, kolendrę i cynamon). Do dużego rondla o grubym dnie wlej ocet, dodaj cukier i woreczek z przyprawami. Delikatnie doprowadź do wrzenia. Dodaj pomidory i resztę składników i doprowadź do wrzenia, mieszając, żeby nie przywarło do dna. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, co pewien czas mieszając, przez 40 minut. Wyłów woreczek, a całość zmiksuj w malakserze lub blenderze, a następnie przeciśnij przez sito. Jeżeli po ostudzeniu okaże się, że sos jest za rzadki, podgrzej go i zagęść skrobią kukurydzianą, lub ziemniaczaną. Tylko nie dodawaj jej za dużo.