Składniki
1,5 kg szalotek
200 g soli
woda
4 owoce kardamonu
2 kawałki kory cynamonowej
3 paski skórki cytrynowej
2-3 papryczki piri-piri, całe
2 litry białego octu winnego
1 kg cukru
15 g goździków
15 g kminku
15 g mielonej chili


Przygotowanie
Ostrożnie obierz szalotki tak, żeby zostały w całości i nie rozpadły się w czasie długiego gotowania. Rozpuść sól w takiej ilości wody, żeby przykryła szalotki, zalej je w misce i dociśnij talerzem. Odstaw na 24 godziny. Owiń kardamon, cynamon, skórkę pomarańczową i piri piri w gazę i zwiąż dość długim kawałkiem białego sznurka. Przywiąż woreczek z przyprawami do ucha dużego garnka. Włóż go do środka i wlej do garnka ocet winny z cukrem. Mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotuj syrop. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, zdejmując szumowiny. Dodaj pozostałe przyprawy. Odsącz szalotki z zalewy i ostrożnie włóż do syropu. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw na noc. Następnego dnia ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj 15 minut na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do kolejnego dnia. Trzeciego dnia znów doprowadź szalotki do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż zrobią się szkliste i złociste, a syrop zgęstnieje. Nałóż konfiturę do wyparzonych słoików, zaczekaj aż ulecą pęcherzyki powietrza i zakręć, póki jest gorąca. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.