Składniki
1,5 kg niezbyt dużych czerwonych papryk
0,5 kg tłustego sera feta
pęczek tymianku
główka czosnku
oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie
Opiec paprykę w mocno nagrzanym piekarniku pod grillem, obracając z każdej strony, około 10 minut. Wyjąć opieczoną i wrzucić do miski, którą należy szczelnie zafoliować. Posiekać tymianek i pokroić ser na małe kawałki. Obtoczyć ser w tymianku. Obrać czosnek. Z wystudzonej papryki zdjąć skórkę i wyjąć gniazda nasienne. Włożyć ser w ziołach do papryki. Podgrzać oliwę. Do wypieczonych w piekarniku słoików włożyć faszerowaną paprykę, dodać czosnek i zalać gorącą oliwą. Stuknąć słoikiem, żeby wyszło powietrze. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić.